Zpráva pro Barmské centrum Praha o humanitární pomoci

Vykazované období – červen a červenec 2012, autor: CHRO (Chin Human Rights Organization)

Humanitární pomoc od Barmského centra Praha

Barmské centrum Praha, o.p.s. (BCP) poskytovalo potravinovou pomoc organizaci Chin Human Rights Organization (CHRO) od roku 2009. CHRO si je vědoma, že BCP shromažďovalo potravinové dary od občanů České republiky s účelem poskytnutí životy zachraňující pomoci lidem ve státě Chin, kteří od roku 2008 čelí potravinové krizi na úrovni hladomoru. CHRO si je take vědoma, že díky tvrdé práci BCP poskytlo v roce 2010 Ministerstvo zahraničí ČR potravinovou pomoc státu Chin. Toto byla jediná přeshraniční potravinová pomoc, které se Čjinům dostalo přímo od vlády. CHRO a obyvatelé státu Čjin jsou velmi vděční za tvrdou práci BCP a podporu vlády a občanů České republiky.

V tomto konkrétním vykazovaném období CHRO uskutečnila dvě fáze poskytování pomoci v červnu a červenci 2012.

První fáze byla financovaná z peněz, které BCP poskytlo v červenci 2011. Šlo o částku 5 833 dolarů. V důsledku rychle se měnící situace v Barmě a ve státě Chin bylo poskytování potravinové pomoci zdrženo do června 2012.

Druhá fáze realizace pomoci byla uskutečněna v červenci 2012 a využila prostředky BCP ve výši 2 742 dolarů.

 

Výběr cílové oblasti

CHRO identifikovalo vesnici Tikir jako cílovou oblast pro distribuci potravinové pomoci v tomto období. Tikir se nachází na indicko-barmské hranici , 40 mil od Thantlangu. Vesnice je rozdělena na dvě části, které jsou známé jako Tikir A (starší vesnice) a Tikir B (novější vesnice). Obě vesnice mají dohromady 128 domácností.


View Larger Map

Hlavní důvody pro výběr vesnic Tikir A and B jako cílů distribuce potravinové pomoci v tomto období jsou tyto:

  • Vesnice se nemohou zotavit z předchozího hladomoru, protože mají omezené možnosti k pěstování z důvodu neúrodné půdy a izolace.
  • Vesnice Tikir je jedinou, jejíž jediné spojení s nejbližším městem (Thantlang, přibližně 40 mil daleko) je po pěší stezce.
  • Podvýživa a míra nedocházky žáků do školy jsou mnohem vyšší než v jiných vesnicích.

 

Přípravy pro distribuci potravinové pomoci

10. června 2012, v 19:00, došlo k setkání v rezidenci pana Van Lala v Thantlangu. Setkání se zúčastnilo 10 vesničanů z Tikiru a zabývali se zajištěním dodávky rýže pro vesnici. Na setkání byl vytvořen výbor.

  • Účastníci setkání rozhodli nakoupit pytle rýže a dopravit je do vesnice na koních.
  • Všichni členové výboru pocestují do vesnice společně s rýží.
  • Členům výboru budou uhrazeny adekvátní cestovní výdaje.
  • Výbor přebere zodpovědnost za distribuci rýže poté, co se pytle dostanou do vesnice a budou rozdělovat jednotlivcům či rodinám.
  • Bylo rozhodnuto, že k převozu rýže bude použito 50 koní.

 

Současné životní podmínky vesničanů

Největší potřebou vesnice Tikir je jídlo, protože se vesnice potýká s hladověním téměř každý rok. Útesy, balvany a nekultivovatelné bažiny tvoří velkou část okolé vesnice, takže na obdělávání zbývá velmi málo půdy. Velikost pozemků jednotlivých rodin stačí pouze k vypěstování plechovky rýže, a co je ještě horší, jakkoliv se snaží, jejich farmy vyprodukují pouze velmi málo, což vede k hladovění téměř každý rok. Protože nemají dostatek půdy k pěstování rýže, snaží se vesničané o její rozšíření. Téměř kařdý rok čelí hladovění a žádná organizace je dosud nepodpořila.

 

Zaměstnání a životní úroveň

Žádní vesničané se nezabývají chovem zvářat ani jinou činností než zemědělstvím. Jejich sociální standard je velmi nízký.

 

Celkový zdravotní stav

Zdravotní stav vesničanů je hrozný. Vesnice se nachází daleko od města. Nedostupnost zdravotnického zařízení a nedostatek zdravotního personálu ve vesnici jsou hlavními příčinami. V důsledku nedostatečné spotřeby jídla se vesničanům nedostává adekvátní výživy, trpí sezónními onemocněními, nízkým krevním tlakem, mají slabou imunitu a mnoho z nich tak onemocní.

 

Vzdělání

Úroveň vzdělání ve vesnici je slabá. Žáci mohou dokončit základní školu, ale z důvodu chudoby je pro ně možnost studia na střední škole nedostupná.

 

Pracovní deník

V průběhu první fáze distribuce potravinové pomoci byly v Thantlangu pořízeny pytle s rýží za cenu 18 500 Ks/pytel. Místní výbor pořídil 135 pytlů rýže, přepravil je na koních a rozdělil ve vesnici Tikir. V průběhu této první fáze nedošlo k velkým dešťům a transport se uskutečnil bez velkých problémů.

Po první fázi distribuce se výbor na svém setkání zabýval otázkou jak distribuci provádět vice úsporně a efektivně. Na tomto setkání bylo rozhodnuto, že se rýže nakoupí ve městě Kalaymyo a do Thantlangu bude dopravena nákladním autem. Důvodem k tomuto opatření je vysoká cena rýže, kterou si požadují obchodníci v Thantlangu. Tímto může výbor ušetřit vice peněz, jeden pytel rýže tak stojí 11 300 Ks a doprava z Kalaymya do Thantlangu pouze 3 000 Ks, dohromady tedy nákup a doprava rýže do Thantlangu stojí 14 300 Ks.

Jak bylo také rozhodnuto, dále byly pytle dopraveny na koních. Tentokrát transport zkomplikoval silný monzun. Cesta v dešti jim zabrala dva dny, byli velmi unaveni a občas museli sami spravovat stezku. Vesničané jim šli naproti a polovinu ccesty jim pomáhali. Vyjadřovali jim svůj vděk.

 

Monitoring

Organizátoři sesbírali podpisy od příjemců rýže a doporučující podpis od vedení vesnice.

 

Reakce příjemců

Lidé původem z vesnic Tikir v současnosti žijící v Thantlangu hráli dúležitou roli v dodávání rýže a převzali zodpovědnost za celý úkol a rozdělili rýži mezi vesničany podle rozhodnutí přijatých na mítinku. Vesničané se shromáždili v den, kdy byly pytle s rýží přivezeny do vesnice a plakali radostí. Byli šťastní a jásali, že již vice nebudou umírat hladem. Na jejich tvářích zářily úsměvy, když přijímali rýži, a dělili se navzájem o svou radost. Bylo to poprvé, kdy byli zaskočeni nepopsatelnými emocemi a dávali překvapeným tónem najevo svůj úžas: “Nemohu uvěřit, že někdo ví o tom, že nemáme nic k jídlu!” Není možné slovy popsat jejich štěstí.

Related Posts:

About BCP

Barmské centrum Praha je nezisková a nevládní organizace se sídlem v České republice. Náším cílem je obnovit mír, právo, demokracii a lidská práva v Barmě a rovněž podporujeme barmské uprchlíky.