Nějaké léky tu sice máme…

Zkuste si na chvíli představit malou místnost – přibližně 5 krát 3 metry – kterou ve dvou třetinách přetíná tmavý závěs. Teď do ní vměstnejte pracovní stůl, židli, pár nezbytných stoliček a polic. Navrch pak přidejte ještě lehátko, prosklenou skříň plnou lahviček… a hlavně patnáct pacientů všech věkových kategorií – od popotahujících barmánských špuntů až po flegmatické babičky. “Dneska je to ještě dobré, jindy tu lidé sedí na schodech a fronta končí až venku na dešti,” říká mi náš průvodce z Burma Center Delhi.

I tak se mi ale ve špatně osvětlené místnosti nedýchá vůbec dobře. Reflexivně se začínám ošívat a každé hmyzí zabzučení mi připomíná, že jsem ráno na webu četl o zvýšeném počtu nakažení horečkou Dengue. “Taky ti mohlo dojít, že když jdeme navštívit doktora při práci, budou tu nemocní, ne? Co čekáš,” brumlám si pod fousy.

……

Tak tahle nějak, doplněna o moje pocity “zápaďáka”, vypadá jedna z ordinací doktora Tint Swe, stále ještě legitimního poslance demokratického parlamentu z roku 1990. Poslanecké časy už jsou však dávno pryč. Místo saka a kravaty dnes Swe potkáte v bílém doktorském plášti. Na sobě ho měl i při naší odpolední návštěvě. Dříve jsme přijít nemohli. V té samé ordinaci v části oddělené plentou totiž před naším příchodem provedl amputaci prsu. Jak se povedlo zachovat všechno sterilní, nechápu…

Po ní již řešil jen obvyklé případy: riziková těhotenství u mladých dívek – té, kterou jsme potkali v ordinaci, bylo v době početí šestnáct – a sezónní teploty a zažívací problémy u dětí. Ty sice na první pohled nevypadají nijak vážně, mezi barmskými uprchlíky ale mohou končit tragicky. “Nějaké základní léky tu sice máme. Pro všechny ale nevystačí. Cokoliv dražšího je už nad naše síly úplně,” odpovídá Swe na zřejmou otázku. “A co tedy děláte, když lidem pomoci nemůžete?” ptám se.

Doktor Swe jen pokrčí rameny a pousměje se…

Kdyby žil kdekoli jinde, třeba ve Spojených státech nebo v Anglii jako řada jeho kamarádů z poslaneckých lavic, určitě by se měl mnohem lépe. Dokud se však nezmění blbá nálada v Barmě, bude nadějí pro barmské uprchlíky v Západním Dillí.

This entry was posted in Obecně and tagged . Bookmark the permalink.