Dear visitor, you are viewing an archived website. Please find our main website at www.burma-center.org.

Dobrý den, navštívili jste na archivovanou část našeho webu. Naše hlavní stránky najdete na www.burma-center.org.

Tisková zpráva: Zahájení projektu "Barma vzdálená i blízká"

Praha, 13. 7. 2009. Pomoci připravit českou společnost na hladkou integraci 40 barmských přesídlenců a zvýšit povědomí o Barmě se bude Barmské centrum Praha snažit v rámci nově spuštěného projektu „Barma vzdálená i blízká“.

V říjnu 2008 a únoru 2009 bylo do České republiky v rámci vládního programu přesídleno 40 Barmánců čjinského původu. Projekt, který zahajuje Barmské centrum Praha, má za cíl zlepšit vzájemné porozumění a soužití Čechů a barmských azylantů a zvýšit povědomí o Barmě, její kultuře a problémech. S aktivní účastí přesídlenců se připravují barmské kulturně-vzdělávací večery s ochutnávkami barmské kuchyně a dalším doprovodným programem, a to zejména tam, kam budou do integračních bytů Barmánci umístěni po více než půlročním pobytu v azylovém středisku. Jedná o města jako je Zlín, Bohdalice, Bzenec, Oseček nebo Černá hora. První večer se uskuteční v září v Bohdalicích.

Projekt se skládá z vícero aktivit. Například podpůrci spravedlivého prodeje a obdivovatelé tradičních tkalcovských řemesel se mohou těšit na obchůdek, kde budou k dostání produkty vyráběné v Indii barmskými uprchlíky čjinského a kačjinského etnika, dále proběhne výstava k hladomoru v čjinském státě, promítání o Barmě apod. Projekt chce také rozvířit diskuzi o kladech a záporech turistického cestování do Barmy a poskytnout vodítko pro individuální cestovatele.

Barmské centrum Praha již třetím rokem usiluje o demokratizaci Barmy a zlepšení situace lidí v Barmě i v exilu. Můžeme říci, že Češi projevují mimořádnou solidaritu s Barmánci, a věříme proto, že se i integrace pilotní skupiny 9 rodin v Čechách podaří. Velmi si vážíme každé nabídky pomoci a v rámci tohoto projektu bychom chtěli interakci s Přáteli Barmy, ale i se všemi dalšími zájemci o spolupráci ještě zlepšit“, doplňuje Sabe A. Soe, ředitelka Barmského centra Praha.

Projekt s celkovými náklady 55.439,- eur začal v červenci 2009 a potrvá 12 měsíců.

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje občanské společnosti

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*

 
css.php