Aung San Suu Kyi greeting supporters from Bago State, source: Wikipedia

Su Ťij do parlamentu? Ano! – Su Ťij do vlády? Ne!

Barma. Kdysi jedna z nejuzavřenějších zemí světa, dnes země, kde vládnou vojáci v oblecích a realizují částečné a hlavně pozitivní reformy. Jak jsem již uvedl, jsou to reformy částečné, řekněme kosmetické, přesto vidíme, že nastal posun k lepšímu.

Ikona barmské demokratické opozice, Aun Schan Su Ťij, již není držena v domácím vězení a její strana, Národní Liga za Demokracii (dále jen NLD), nyní funguje jako relevantní politická síla v zemi. Političtí vězni jsou amnestováni a propouštěni, Hillary Clintonová a William Hague navštěvují Barmu a rokují s politickými elitami. Ano, z jihovýchodní Asie vane přece jen trošku lepší vzduch. Bude však onen čerstvý, demokratický vzduch trvanlivější nebo se po nějaké době zkazí a za pár let (nebo pár měsíců) budeme opět psát pochmurné články o věznicích v Barmě a o tisících politických vězňů?

Na jaře roku 2012 se budou v Barmě konat doplňující volby do obou komor barmského parlamentu. K mání je 48 křesel, což není číslo, kterým by mohli potenciální vítězové z řad demokratického tábora cokoliv měnit nebo ovlivňovat chod země. Nezapomínejme, že v obou komorách parlamentu armáda disponuje čtvrtinou křesel, dle nové Ústavy. Po zmanipulovaných volbách v roce 2010 parlament většinou obsadili lidé, kteří jsou nějakým způsobem spjati s juntou a armádou obecně. Přesto, že je možnost ovlivnit barmský politický systém tak malá, NLD v čele se Su Ťij se rozhodla v doplňujících volbách kandidovat. Gratuluji. Tleskám. Ano, moc toho nezmůžou, i kdyby vyhráli na 100%, ale je mnohem důležitější, že se vůbec budou moci podílet, byť zřejmě okrajově, na fungování země.

Zde však vidím jeden problém. Pokud se ukáže, že i doplňující volby budou zmanipulovány a že porážka Su Ťij je předem nachystána, aby destabilizovala a demoralizovala opoziční hnutí v zemi, nevidím velký smysl v tom, aby kandidáti NLD vyvíjeli nadměrné úsilí o zisk křesel v parlamentu. Je dost dobře možné, že divadelní představení „Doplňující volby 2012: zabijeme dvě mouchy jednou ranou“ bude ještě méně zábavné než divadlo z roku 2010 s názvem „Všechno možné, jen ne svobodné a demokratické volby“. Musíme si uvědomit, že v případě „prohry“ paní Su Ťij může barmská vláda argumentovat vůlí lidu a zároveň říci: „Podívejte se, my tu možnost dali, holt to nevyšlo, tak zrušte pěkně ty sankce.“

Hned poté, co kandidaturu oznámila i samotná Su Ťij, se začaly v médiích tvořit různé spekulace, navíc živené zaručenými zdroji směřujícími k současné barmské garnituře, že by mohla vůdkyně opozice získat místo ve vládě. Tomu už velmi netleskám a upřímně řečeno doufám, že v případě úspěchu paní Su Ťij k jejímu vládnímu angažmá nedojde. Jistě se ptáte proč?

Ve chvíli, kdy současná barmská garnitura uskutečňuje částečné reformy, kterými určitě nesleduje blaho země, nýbrž ekonomické cíle (zrušení sankcí) a politické cíle (předsednictví ASEAN 2014), může být angažmá paní Su Ťij ve vládě nebezpečným a nestabilizujícím prvkem. Svou aurou statečné bojovnice bude vládu legitimizovat a na druhou stranu jako jedna členka vícečlenného orgánu bude konfrontována se situacemi, kdy bude nutné učinit kompromis. Navíc nebude moci zaručit konec bídy a utrpení pro své občany a v případě vládního násilí vůči odpůrcům může být paní Su Ťij obviňována z politických obchodů. Její účast ve vládě skýtá více rizik než pozitiv.

Klady jejího angažmá ve vládě vidím především v tom, že by po mnoha letech byla barmská vlády konečně schopna dialogu s kritiky, ale nakolik by dialog prospěl k lepšímu řešení každodenních problémů Barmánců, Karenů, Kačjinů nebo Monů, to už prorokovat neumíme a nemůžeme. Je docela reálné, že by se situace vylepšovala, ale záruky o trvalejší charakter těchto změn zatím nikdo z barmské vlády neposkytl. Proč?

Buďme obezřetní a nenechme se unést optimismem. Již mnohokrát se barmští vládcové ukázali jako nevyzpytatelní a jejich kroky musíme vnímat v kontextu doby. Pro paní Su Ťij nastává chvíle, kdy bude po tolika letech ignorace nucena se rozhodnout, zdali půjde do vlády i s vědomím, že se tím zdiskredituje.

Photo: Htoo Tay Zar at Wikipedia

Related Posts: